FASHION BLOG
>ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η αληθινή ιστορία πίσω από το παραμύθι «Η Πεντάμορφη και το Τέρας»
Η ιστορία της Πεντάμορφης και του Τέρατος ενέπνευσε συγγραφείς, έγινε κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά, τραγούδι. Ένα παραμύθι γεμάτο μαγεία, αγάπη και ευτυχές τέλος. Όμως το ίδιο δεν ισχύει στην αληθινή ιστορία ενός ζευγαριού του 16ου αιώνα, που αποτέλεσε την έμπνευση για την “Πεντάμορφη και το Τέρας”.
Το Τέρας
Ο Πέτρους Κονσάλβους γεννήθηκε το 1537 στους Κανάριους Νήσους και από πολύ μικρή ηλικία ανέπτυξε υπερτρίχωση σε όλο του σώμα λόγω γονιδιακής ανωμαλίας. Σε ηλικία 10 ετών, οι ντόπιοι τον κλείσανε δια της βίας σε ένα σιδερένιο κλουβί, όπου τον τάιζαν ωμό κρέας και ζωοτροφές καθώς θεωρήθηκε άγριο ζώο.
Δέκα χρόνια αργότερα στάλθηκε ως δώρο στον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο II για την ημέρα της στέψης του. Αμέσως ο Πέτρους βρέθηκε και πάλι κλεισμένος σε μπουντρούμι, όπου έγινε αντικείμενο μελέτης για τους τότε ακαδημαϊκούς και γιατρούς. Ο βασιλιάς της Γαλλίας επέμεινε ωστόσο ότι το αγόρι έπρεπε να μορφωθεί, όπως κι έγινε. Μάλιστα ο Κονσάλβους έδειξε ιδιαίτερη έφεση στα λατινικά και έμαθε να μιλά 3 ξένες γλώσσες.
Σε μικρό χρονικό διάστημα το “Τέρας” κατάφερε να γίνει ένα σημαντικό πρόσωπο εντός της βασιλικής αυλής. Του δόθηκε η άδεια να φορά ρούχα ευγενών και δεν έμενε πλέον κλεισμένος σε μπουντρούμι. Παρόλο την κοινωνική του άνοδο και εξέλιξη, ο Πέτρους Κονσάλβους εξακολουθούσε να αποτελεί για την πλειοψηφία της υψηλής κοινωνίας ένα τέρας της Φύσης.
Η Πεντάμορφη
Μετά τον θάνατο του βασιλιά της Γαλλίας η Αικατερίνη των Μεδίκων, γνωστή στην Ιστορία για τον “διαβολικό” χαρακτήρα της, ανεβαίνοντας στο θρόνο είχε την ιδέα να παντρέψει τον Πέτρους με την κόρη ενός βασιλικού υπηρέτη, χωρίς ωστόσο να πει στην μέλλουσα νύφη για την δερματική κατάσταση του μέλλοντα συζύγου της.
Και γιατί κανόνισε αυτό το προξενιό; Απλά γιατί ήθελε να δει αν τα παιδιά τους θα είχαν κι αυτά τρίχες σε όλο τους το σώμα!
Η Αικατερίνη, όπως ήταν το όνομα της νύφης, απογοητεύτηκε όταν είδε τον σύζυγό της αλλά φυσικά δε μπορούσε να αρνηθεί την επιθυμία της βασίλισσας. Η Αικατερίνη με τον καιρό αγάπησε τον άντρα της και μαζί έκαναν 7 παιδιά. Από αυτά τα 2 πρώτα γεννήθηκαν χωρίς κάποιο πρόβλημα, το ίδιο όμως δεν ίσχυσε και για τα 4 επόμενα, τα οποία κληρονόμησαν την υπερτρίχωση του πατέρα τους.
Θέαμα στις αυλές των ευγενών
Με το πείραμα της Αικατερίνης των Μεδίκων να έχει “πετύχει” και τα νέα να διαδίδονται γρήγορα, η οικογένεια Κονσάλβους στάλθηκε στις βασιλικές αυλές και στους ευγενείς της Ευρώπης ως ψυχαγωγικό θέαμα.
Μετά από κάποιο διάστημα,οι Κονσάλβους εγκαταστάθηκαν στην Πάρμα της Ιταλίας, όπου ξεκίνησαν να δουλεύουν για τον Δούκα Ρανούτσιο Φαρνέζε. Η τύχη τους όμως δεν άλλαξε.Μπορεί να φορούσαν πλούσια ρούχα, τα πρόσωπά τους να γίνονταν πίνακες ζωγραφικής αλλά ουσιαστικά δεν είχαν καμία εξουσία στις δικές τους ζωές. Για τους αριστοκράτες, αυτή η “περίεργη” οικογένεια ήταν “τέρατα”, αντικείμενα ή κατοικίδια.
Το τέλος
Εκείνο που είναι γνωστό για τους Κονσάλβους είναι ότι ο Δούκας έστειλε τα 4 τριχωτά παιδιά τους ως δώρα σε άλλους “ευγενείς” φίλους του κι ότι το ζευγάρι έμεινε παντρεμένο για 40 χρόνια.
Η Αικατερίνη πέθανε το 1623 σύμφωνα με το δημοτολόγιο του μικρού χωριού Κάπατιμόντε της Ιταλίας αλλά για την τύχη του Πέτρους δεν υπάρχει καμία αναφορά. Ίσως ακόμα και στον θάνατό του δεν θεωρήθηκε “άνθρωπος”.